PRAVILA IGRE

Momčadi stječu pravo nastupa pravovremenom prijavom i tu prijavu potvrde plaćanjem iznosa od 700,00 HRK kao kotizacije turnira.

Ždrijebom se prijavljene momčadi smještaju u skupine i sukladno Bergerovoj tablici odredi raspored odigravanja prema pripadajućem rednom broju momčadi.
Napomena: Organizator unaprijed određuje 8 momčadi kao nositelje

U prijavi za nastup na turniru “MNT GRANEŠINA KUP DUBRAVA 2021“ treba navesti: naziv momčadi, ime i prezime igrača koji će nastupati u natjecanju te njihove pripadne broje osobne iskaznice, kao i ime i prezime osobe za kontakt (predstavnika ekipe) i broj telefona/mobitela. Imena navedena u osnovnoj prijavi ulaze u kvotu od petnaest (15) igrača.

TEREN ZA IGRU

Igra se na terenu za igru s podlogom od asfalta.

LOPTA

Lopte za mali nogomet pripremio je organizator.
Lopta je veličine 5 s reduciranim odskokom.

BROJ IGRAČA

Maksimalni broj prijavljenih igrača jedne momčadi kroz cijeli turnir je 15, a svaku utakmicu započinje sa najviše 15 prijavljenih igrača.

Naknadno registriranje novih igrača, nakon početka turnira, momčad košta dodatnih 100,00 kn

Broj zamjena je na utakmici neograničen, a zamjena se obavlja bilo kada je lopta u igri, bilo izvan igre, pod uvjetom : da je igrač koji napušta teren za igru potpuno prešao uzdužnu crtu u vlastitom području za zamjene, a tek tada u teren ušao igrač koji ga zamjenjuje. U protivnom se protiv te ekipe dosuđuje neizravni (indirektni) slobodni udarac.

Vratar se može zamijeniti također principom “leteće zamjene”, bez najave sucu utakmice.

Prava nastupa ima ekipa koja u zakazano vrijeme izvede na teren za igru najmanje 5 igrača. Ako bilo koja ekipa ostane za vrijeme igre iz bilo kojeg razloga sa manje od 5 igrača (3+1) utakmica se trajno prekida i registrira se sa rezultatom 3:0.

Ako sa klupe za rezervne igrače, za vrijeme trajanja utakmice bude isključen rezervni igrač ili odstranjena službena osoba, na dvije minute biti će udaljen iz igre jedan igrač koji se u tom trenutku nalazi na terenu za igru, a određuje ga kapetan ekipe.

NAPOMENA: Igrač ekipe koja ispadne iz daljnjeg natjecanja NE MOŽE nastupiti za drugu ekipu. ( odnosi se na sve kategorije).

OPREMA IGRAČA

Igrači ne smiju nositi opremu ili što drugo opasno za njega samoga ili drugog igrača, uključujući bilo koju vrstu nakita.
Vratar može nositi donji dio trenirke te boju majice koja ga jasno razlikuje od ostalih igrača.

Organizator je pripremio markere u slučaju da obje momčadi imaju slične boje majica.

SUDAC

Utakmice sudi: osoba iz Organizacije turnira.

Sudac je dužan dosuđivati tehničke i disciplinske kazne u skladu sa Pravilima igre od trenutka dolaska, pa do svog odlaska sa terena za igru.

Kod slobodnih udaraca u zoni šuta, a kada izvođač udarca zatraži udaljenost zida na 3 metara, sudac ulazi u teren za igru, označuje mjesto prekršaja i udaljava zid na propisanu udaljenost. U tom slučaju slobodni udarac se može izvesti na znak suca za nastavak igre.

Sudac je obavezan kod ubacivanja lopte po vrataru, kutnog udarca i ubacivanja brojiti dignutom rukom 5 sekundi.

TRAJANJE IGRE

Utakmice u skupini igraju se u dva jednaka dijela, a svako poluvrijeme traje po 12 minuta. Vrijeme trajanja svakog poluvremena produžit će se samo da bi se omogućilo izvođenje kaznenog udarca.

Vrijeme odmora između dva poluvremena je 5 minuta.

Na klupama mogu sjediti samo igrači i sl. osobe koje su upisane u zapisnik utakmice.

Organizator zadržava pravo mijenjanja trajanja utakmica, uz pravodobnu obavijest svim sudionicima.

Utakmice u razigravanju za konačni poredak(osmina finala – finale) igraju se u dva jednaka dijela, a svako poluvrijeme traje po 15 minuta. Vrijeme trajanja svakog poluvremena produžit će se samo da bi se omogućilo izvođenje kaznenog udarca.

POČETAK I NASTAVAK IGRE

Sve utakmice počinju u točno zakazano vrijeme, uz toleranciju čekanja od 10 (slovima: deset) minuta, u protivnom se utakmica registrira u korist protivnika sa 3:0 b.b.. Ukoliko obje momčadi ne pristupe utakmici obje će biti kažnjene ispadanjem. Nema izmjene satnice odnosno termina, ukoliko to voditelj natjecanja ne odobri. Voditelj natjecanja pridržava si pravo da u dokazanim iznimnim slučajevima raspravi zahtjev, odnosno odgodi, zamijeni ili uskladi termin – satnicu kad se radi o opravdanoj višoj sili.

Ekipi koja na ovaj način ostvari pobjedu, kod utvrđivanja plasmana u grupi, pribrajaju se 3 boda, a rezultat 3-0 pribraja se u zbroju postignutih zgoditaka.

Satnica odigravanja turnira ne može se mijenjati tijekom turnira i ekipe se ne mogu dogovarati o izmjeni termina odigravanja međusobne utakmice.

Kod svih ostalih nastavaka igre (slobodni udarci, ubacivanje, udarac iz kuta) protivni igrači se moraju udaljiti najmanje 1 metar od lopte i to bez upozorenja suca.

Ukoliko igrač traži od suca da pomakne živi zid na 3 m tada treba pričekati znak za izvođenje prekida i tek onda izvesti prekid.

Vrijeme predviđeno za uvođenje lopte u igri kod svih nastavaka je 5 sekundi. Ukoliko igrač ne izvede udarac u roku 5 sekundi dosuđuje se neizravni slobodni udarac za protivnu momčad.

Iz početnog udarca može se izravno postići pogodak u vrata protivne ekipe.

PREKRŠAJI I NESPORTSKA PONAŠANJA

Prekršaji i nesportska ponašanja kažnjavaju se izravnim (direktnim) i neizravnim (indirektnim) slobodnim udarcima.

Svi prekršaji zbog kojih sudac dosuđuje izravni slobodni udarac spadaju u akumulirane prekršaje

U svakom poluvremenu nakon bonusa od pet (5) akumuliranih prekršaja, dakle šesti i svaki idući prekršaj izvodi se s udaljenosti od 10 metara, isključivo na sučev znak i u vremenu od 5 sekundi. Izuzetak je kada je mjesto prekršaja bliže od 10 metara od gola i tada izvođač odlučuje želi li pucati sa tog mjesta ili sa 10 metara. Igrač koji izvodi udarac mora udariti loptu s namjerom da postigne pogodak i ne smije se dodavati suigraču. Svi ostali igrači moraju se nalaziti minimalno 3 metara lijevo, desno i iza od lopte.
Ukoliko se šesti ili svaki idući akumulirani prekršaj izvodi s mjesta bližeg od 10 metara od gola, vratar mora biti udaljen minimalno 5 metara od lopte.

Izvode se sa mjesta gdje je prekršaj učinjen, a protivnički igrači moraju biti udaljeni najmanje 3 metra od lopte.

Ako igrač učini prekršaj za koji se dosuđuje izravni slobodni udarac u vlastitom kaznenom prostoru (šestercu), dok je lopta u igri, dosuđuje se kazneni udarac.

Sudac igrača može kazniti usmenom opomenom ili ga kazniti sa 2 minute isključenja zbog nesportskog ponašanja. Ako istom igraču na utakmici bude izrečena kazna od 2 x 2 minute ili od 5 minuta, sudac će ga trajno isključiti sa utakmice. Isključeni igrač mora napustiti ograđeni dio igrališta.

Igrač ulazi u igru nakon isteka 2 min kazne ili ako njegova momčad primi gol.

Igrač koji dobije izravno 5 minuta kazne, nema pravo nastupa na slijedećoj utakmici.

Igrača isključenog na utakmici može se nadomjestiti bilo kojim pričuvnim igračem po isteku 2 minute.

Uklizavanje na protivničkog igrača koji je u posjedu lopte i ima je pod kontrolom je izravni slobodni udarac.

UBACIVANJE NOGOM (OUT)

Kod izvođenja ubacivanja lopta biti iza crte i nogom se ubacuje u igru u bilo kojem smjeru, a protivni igrači moraju biti udaljeni najmanje 3 metara od mjesta na kojem se izvodi ubacivanje.

Ako suparnik ometa ispravno ubacivanje nogom, opominje se zbog nesportskog ponašanja i kažnjava se sa 2 minute isključenja.

Igrač koji izvodi ubacivanje to mora učiniti u roku od 5 sekundi od trenutka kada je lopta u njegovom posjedu, u protivnom se dosuđuje neizravni slobodni udarac za protivnu momčad.

Izravno iz ubacivanja nogom ne može se postići zgoditak.

UDARAC IZ KUTA

Kod izvođenja udarca iz kuta lopta se postavlja unutar kutnog luka, a protivni igrači moraju biti udaljeni najmanje 3 metara od lopte.

Ako igrač koji izvodi udarac iz kuta to ne učini u roku 5 sekundi od kada je u posjedu lopte, dosuđuje se neizravni slobodni udarac za protivnu momčad.

Pogodak se može postići izravno iz udarca iz kuta.

IGRA VRATARA

Vratar ubacuje loptu u igru rukom sa bilo kojeg mjesta unutar kaznenog prostora.

Vratar mora u roku 5 sekundi ubaciti loptu u igru, a ako to ne učini biti će kažnjen neizravnim slobodnim udarcem, koji se izvodi sa crte kaznenog prostora (6 metara).

Vrataru se lopta može vratiti nogom direktno iz ubacivanja i slobodnih udaraca, ali je on ne smije igrati rukom, već samo nogom i to mora napraviti o roku od 5 sekundi od kada je dobije u posjed.

U slučaju da ekipa mijenja vratara sa igračem, taj igrač mora imati boju dresa različitu od svih sudionika označenu istim brojem pod kojim je prijavljen.

Vrataru je dozvoljen klizeći start u vlastitom kaznenom prostoru, pod uvjetom daje cilj lopta i da njome igra.

Vratar može postići zgoditak rukom, ako je lopta prije bila u igri.

BODOVANJE
  • Pobjeda se boduje sa 3 boda
  • Poraz se boduje sa 0 bodova
  • Neriješen rezultat se boduje sa po 1 bod za svaku momčad

Ukoliko ekipa ne pristupi utakmici, utakmica se registrira u korist protivnika sa rezultatom 3:0 b.b. i dotična ekipa se kažnjava oduzimanjem 2 boda.

KONAČAN POREDAK TURNIRA

u slučaju jednakog broja bodova u natjecanju po skupinama, bolje plasirana je ona ekipa koja je:

  • bolja u međusobnom susretu,
  • bolja u omjeru postignutih i primljenih pogodaka
  • koja je postigla veći broj pogodaka,
  • koja u natjecanju ostvari više pobjeda,
  • koja u natjecanju ostvari manje poraza,
  • manji broj akumuliranih prekršaja
  • ako je i dalje sve jednako, tada se pucaju penali između momčadi koje imaju jednak broj bodova

U slučaju istog broja postignutih pogodaka “najbolji strijelac” je onaj koji je nastupio u manje utakmice. U slučaju da je taj uvjet jednak, tada je najbolji strijelac iz one momčadi koja je zauzela na kraju natjecanja viši plasman.
U ukupan zbroj golova ne računaju se golovi van regularnog dijela utakmice (penali nakon isteka vremena)

U završnom dijelu natjecanja, počevši od osmine-finala pa do finala, primjenjuje se
“kup sistem”. U slučaju neriješenog rezultata primjenjuje se izvođenje šesteraca.

ZA VRIJEME ODIGRAVANJA UTAKMICA SVAKI IGRAČ NASTUPA NA VLASTITU ODGOVORNOST.